Grimm Audio MU2 - Een Major DAC herontwerp (2024)

Grimm Audio MU2 - Een Major DAC herontwerp (1)

Review

Specs

Grimm Audio MU2 - Een Major DAC herontwerp (2)

Inleiding

Inhoud

Het was voor ons wel één van de highlights van de High End Munchen 2023: de introductie van de Grimm MU2. We konden dan ook niet wachten totdat we er zelf eentje in handen hadden om goed te beluisteren. Valt het tegen na alle ‘high hopes’? Nou… dat antwoord weet u al. Maar dat neemt niet weg dat we graag wat dieper ingaan op dit mooie apparaat.

Een paar jaar terug heeft Grimm de MU1 geïntroduceerd. Dat was een behoorlijk ‘disrupting’ apparaat. Het is een streamer mét Roon-core (of server) en als kers op de taart: verregaande upsampling van het digitale signaal, waardoor de d/a-converter erachter het een stuk gemakkelijker krijgt. Het resultaat: een natuurlijkere weergave van muziek. Door de uitstekende klankeigenschappen belandde de Grimm MU1 in menig referentiesysteem. En terecht.

Grimm MU2

De Grimm MU2 is niet de opvolger van de MU1. Het is een aanvullend product voor wie niet wil werken met een losse d/a-converter. De Grimm MU2 is een streamer met dezelfde Roon-core als in de MU1 én nu ook een ingebouwde d/a-converter. Een heel bijzondere converter, waarover straks meer.

Maar hier stopt het niet. De MU2 heeft namelijk ook een analoge voorversterker met analoge volumeregeling. En het heeft nog een hoofdtelefoonversterker. Dit signaalpad is ook volledig analoog: geen analoog naar digitaal conversie of andere DSP-achtige omzettingen: er gaat gewoon een relais om wat het signaalpad zo kort mogelijk houdt.

Dan de prijs voor al dit moois: 18000 Euro. Ja: veel geld. Daar zullen we het over eens zijn. Maar besef dat u niet alleen een streamer aanschaft, maar ook een Roon-core (helaas is de licentie niet inbegrepen; dat hadden we wel sympathiek gevonden), top-of-the bill d/a-converter, een hoofdtelefoonversterker én een prachtige analoge voorversterker. Al met al is de MU2 een heel interessante package deal!

Gerelateerde artikelen

Over de Grimm MU2 - Deel 1 - Het digitale gedeelte
Over de Grimm MU2 - Deel 2 - Het analoge gedeelte
COS Engineering D10 V2 voorversterker/dac - COSplay

Type test

Single Test

Ingangen

  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  • Streamer ethernet

Uitgangen

  • Analoog RCA
  • Analoog XLR

Type product

Streamer

Maximale samplingrate

192 kHz

Maxiamale bitdiepte

24 Bit

Gewicht

4.5 Kg

Afmetingen

  • Breedte: 36 cm
  • Diepte: 30 cm
  • Hoogte: 9 cm

Productieland

Nederland

Sound Samples

Log in via Patreon

Measurements

Grimm MU2 - PSU noise - zoomed

Grimm MU2 - Ethernet noise

Grimm MU2 - Analog pre-amp - THD+N

Grimm MU2 - Analog pre-amp - response and phase

Grimm MU2 - Analog pre-amp - Crosstalk

Grimm MU2 - Analog pre-amp - 2 volt out - XLR

Grimm MU2 - AES-in - THD vs Freq

Grimm MU2 - AES-in - THD vs amplitude

Grimm MU2 - AES-in - response

Grimm MU2 - AES-in - noise floor - 24-176

Grimm MU2 - AES-in - Noise - Interference

Grimm MU2 - AES-in - DAC lineairity

Grimm MU2 - AES-in - DAC reseponse 192 kHz

Grimm MU2 - AES-in - DAC response -3dB

Grimm MU2 - AES-in - Dynamic range - volume 0

Grimm MU2 - AES-in - imaging - 24-48

Grimm MU2 - AES-in - IMD vs Amplitude

Grimm MU2 - AES-in - Jtest

Winkels met Grimm

Ears Unlimited

Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL

015 2400 191
https://www.earsunlimited.com/
[emailprotected]

iEar' | Ultimate sound and vision

St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL

088-5443510
https://iear.nl/
[emailprotected]

Pura Audio

Vijlen, Noord Holland, NL

+31 432 06 60 01
https://pura-audio.nl/
[emailprotected]

iEar' | Ultimate sound and vision

Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

088-5443510
https://iear.nl/
[emailprotected]

Poels Audio

Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

06-45626147
https://www.poelsaudio.nl
[emailprotected]

28 REACTIES

  1. Valt me toch wel op als men luistert met de ogen … Weet nog , jaren geleden hield Guido T een lezing over EMI , EMc invloed op PCB’s .. hoe mooier voor t oog… Daar hebben electronen en magnetische velden geen boodschap aan. . Condensatoren moeten zo dicht mogelijk bij het te ontkoppelen component .en mooi rangschikken , staat leuk , voor de een houtje touwtje , voor de ander , technisch het best mogelijke .. Persoonlijk hoor ik t meest met mn ogen dicht Alle respect voor de broeders Grimm !

    Log in om een opmerking achter te laten

  2. Mooie review, ultra high end, altijd leuk om te lezen. Graag een vergelijkende test met de Auralic VEGA G3 en Aurender AP20 😀

    Log in om een opmerking achter te laten

    • De MU2 moet toch echt weer terug. En voor die tijd gaan we dit niet zomaar kunnen opzetten.

      Log in om een opmerking achter te laten

  3. Dag Jaap,

    Ik meen me te herinneren dat je in het verleden ook een positief oordeel had over de Apex upgrade van de Ring DAC van dCS. Kun je iets zeggen over de kwaliteit van de MU2 in vergelijking met bekende DAC merken zoals dCS en MSB?

    Dank en groet,
    Marcel

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Helaas. Ik heb geen A / B test gedaan met een andere dac dan de Pasithea. Ik heb geen Apex gehad. Wel een gewone Bartok. En in andere tests ook wel een Rossini. Erg mooi ook.

      Log in om een opmerking achter te laten

  4. En in vergelijk met een pasithea en de mu2. Kun je wat zeggen over de verschillen in dq

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Sq bedoel ik 🙁

      Log in om een opmerking achter te laten

      • Dat staat in de review.

        Log in om een opmerking achter te laten

        • Conclusie stond er redelijk duidelijk in idd 😂 Had zelf een Pasithea, en die speelt heel muzikaal, prachtig ook met Redbook materiaal en fantastisch met stemmen die mooi in de ruimte staan. De MU2 is net als de Pasithea niet heel upfront maar gaat qua ruimtelijkheid vele malen verder. Vooral de natuurlijkheid en samenhang is daarbij opvallend. Bijna levensecht. Waar ik de Pasithea op mijn voorversterker had omdat ik anders wat ‘smeuigheid en drive’ miste, is daar bij de MU2 geen sprake van. Daar maakte ik juist stappen vooruit door de voorversterker van de MU2 te gebruiken met behoud van een enorme transparantie. Gewoon een fantastisch apparaat wat in zijn eentje met gemak in staat is om streamers/DAC/voorversterker van €40k+ de das om te doen, maar vooral urenlang en dagen achtereen luisterplezier te bieden. En perfecte integratie met ROON waarbij het super is dat je volume op afstand kan regelen vanuit ROON.

          Log in om een opmerking achter te laten

          • Heel herkenbaar!

          • Daar was ik naar op zoek. Dank je wel.

  5. Dank voor de mooie review. Hebbde MU2 nu 4 weken in gebruik en kan het niet anders dan volledig eens zijn met jullie enthousiasme.

    Wat de i3 NUC betreft, voor zover ik weet een bewust keuze om een fanless ontwerp te gebruiken wat minimaal interfereerd met het muzieksignaal. Goede keuze wat mij betreft.

    En aangezien ik echt geen verschil meer kan horen tussen content van streaming diensten of mijn eigen files op de SSD zou bij (te) grote bibliotheken mijn aanbeveling zijn om enkel de muziek op de SSD te zetten die je via Qobuz/Tidal niet beschikbaar hebt.

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Ik zat inderdaad net te denken! Een i3 is gemakkelijk passief te koelen.

      Log in om een opmerking achter te laten

      • En DSP hoef je echt niet in te zetten met de M2

        Log in om een opmerking achter te laten

        • Nee. Zeker niet!

          Log in om een opmerking achter te laten

    • Ok. Het klinkt dus niet beter dan je lokale files ? Dan staat de cd (voor mij) nog bovenaan. En kan ik het niet rechtvaardigen om zo extreem veel geld uit te geven voor een streamer.

      Verder wel een mooie recensie. Vind het alleen jammer dat met grimm alles zo om Roon draait. Ik wil dat helemaal niet. Waarom komt er geen app a la Auralic of lumin…….

      Log in om een opmerking achter te laten

  6. Even een kleine opmerking , wat mij altijd al een beetje tegenviel in de Grimm MU1 en nu in de MU2 dat er gekozen voor een Roon server met een I3 processor en 8gb intern geheugen. Het minimale wat Roon aanraadt. Voor mensen met een grotere bibliotheek is dan de enigste oplossing om Roon server extern te draaien, voor een apparaat van deze prijsklasse toch wel een tegenvaller. En even wat mierenne…., de opbouw ziet er nog steeds een beetje houtje touwtje uit. Maar zeker een begerenswaardig apparaat. Gr Rinko

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Dag Rinko,

      Ik heb Roon op een Celeron gedraaid zonder enig probleem. Op kantoor draait hij op een virtuele machine met 4 cores en 8GB. Geen enkel probleem met 10 zones. Juist: 10 zones. Kortom: een Core i3 is ruim voldoende voor alle scenario’s die ik kan bedenken.

      Over de layout en opbouw kan ik alleen maar zeggen: ik zie geen houtje touwtje…

      Log in om een opmerking achter te laten

      • Hi Jaap,

        Virtual machine met 4 cores en 8gb mem is wel erg vaag, als de onderliggende hardware een hele dikke xeon processor is met hyper-threading en knetter snel ddr5 ecc memory dan geloof ik dat je daar prima Roon op kan draaien helemaal als je de resources van de virtual machine exclusief reserveert op de cpu en memory.

        Verder top review.

        Mvg Richard

        Log in om een opmerking achter te laten

        • Dat begrijp ik Richard. Maar nee: zo dik is die server niet. Het is een Xeon E5-2699C V4 op 2.2 GHz met DDR4 ECC.
          Het zijn 4 hyper threaded cores die ik heb toegewezen aan een Ubuntu server waarop Roon Core draait. De VM draait wel op een SSD. Anders is zo’n VM niet vooruit te schoppen, aangezien deze anders de gewone HDD’s zou delen met andere processen.
          Het gaat er meer om dat mensen moeten snappen dat je met een Core i3 gewoon prima kan werken. Ook met meerdere zones en zelfs als je gaat processen.

          Log in om een opmerking achter te laten

      • Ik heb zelf wat problemen gehad met een Intel i3 nuc met Roon , het systeem werd heel traag en zoeken duurde erg lang , probleem voorgelegd aan Roon en die gaven aan dat mijn muziek bibliotheek erg groot was en rade mijn aan een Intel i7 met 16gb geheugen te gebruiken . Na die overstap geen problemen meer .

        Log in om een opmerking achter te laten

        • Hoe groot is je bibliotheek? En draaide je Roon Rock?

          Log in om een opmerking achter te laten

          • Ja ik draaide Roon Rock , ik had toen rond de 95000 nummers , hoeveelheid albums weet ik niet meer, niet alles in hoge kwaliteit, dus dacht ik dat het geen kwaad kon . En sinds ik de cd speler weer regelmatig gebruik en ik jullie advies om de kringloop winkel eens te bezoeken, is de collectie aardig wat gestegen 😜, dat gaat met de Intel i7 nuc nu prima 👌.

          • Goed zo! Fijn dat het allemaal werkt! Geniet ervan.

      • Houtje touwtje gaat wat ver. Maar eerlijk is eerlijk, zet de MU1/MU2 naast een component van bijvoorbeeld Esoteric, Luxman, Pass Labs etc. en kom ik wel tot de conclusie dat materiaalgebruik en afwerking niet de sterkste kant is van Grimm.

        Verder niets dan lof voor de techniek en innovatie van Grimm Audio in de laatste jaren.

        Log in om een opmerking achter te laten

        • Ik heb het apparaat naast Pass Labs zien staan. Wat had ik moeten zien?

          Log in om een opmerking achter te laten

          • Nou ja, kijk bijvoorbeeld naar de pootjes waarop het apparaat staat, de wijze waarop het merk is verwerkt op het frontpaneel, de materiaalkeuze voor de behuizing (zo’n RVS-front van Pass Labs is toch een stuk mooier naar mijn mening) en de wijze waarop het touchscreen is verzonken in het front (kijk bijvoorbeeld naar Aurender die dit een stuk fraaier doet).

            Blijft natuurlijk allemaal persoonlijk, maar voor mij is het wel echt iets wat ik meeneem als ik een component aanschaf.

    • Je moet het denk ik bij Grimm navragen, maar ik vermoed dat het geen ‘bezuinigingsdrang’ is, maar een bewuste keuze, om de hoeveelheid elektrische noise van de CPU te beperken. Ik herinner een interessante podcast van John Darko met de ontwerper van Antipodes, die prijzige muziekservers bouwt, over processing power en streaming en de trade-offs die je daarin moet maken.

      Log in om een opmerking achter te laten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Log in om een opmerking achter te laten

Grimm Audio MU2 - Een Major DAC herontwerp (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5831

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.